2012-04-09

#0090: Mexico

Nyligen hemkommen från två veckors semester i Mexico. Man kan väl sammanfatta det med: varmt och skönt, fina stränder med bra snorkling, gamla Maya-ruiner och lättdrucken öl.

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

Efter 11 timmars flygresa, en timme för passkontroll, bagage och tull, samt en timme på buss så var det ganska skönt att ta sig ner till hotellets strand och det 27-gradiga vattnet:

Vattnet var faktiskt så där turkost som i alla resebilder, jag har inte gjort något särskilt med bilderna. Jag antar att det är kombinationen av nästan vit korallsand och klart vatten.

Och när man ligger i värmen på stranden var det förstås gott med en flaska inhemskt lättdrucket ljust öl:

Jag provade även deras "mörka" öl... som inte var så mörk, men OK, lite mer smakade den iallafall.

I Mexico dricker man förstås även tequila, och så här såg det lokala varuhusets hylla ut:

Då var detta ändå inte det största sortimentet. Vi var in i butiker med ännu fler varianter. Hur mycket tequila kan man behöva egentligen?

Förutom tequila fanns det inte särskilt mycket som man kände att man vill köpa med sig hem. Sällan har vi sett så mycket smaklösa souvenirer, dessutom i alla färger på en gång:

Jag antar att nån köper detta, men hur alla hundratals butiker som säljer samma jäkla prylar kan överleva förstår jag inte. Men de kanske inte gör det förstås. Överlever alltså.

Hur som helst, man kan ju inte ligga på stranden hela tiden, så vi åkte bl.a. och tittade på ett av världens sju moderna underverk: Chichen Itza:

En ganska imponerande stenhög (många stenhögar faktiskt). Inte minst imponerande var hur Maya-folket kunde räkna ut - och bygga - sina pyramider så att de uppvisar speciella ljusfenomen vid vår- och höstdagjämning. Dessutom är lutningen på de nio avsatserna gjorda i sådan vinkel att det den 21 juni och 21 december (sommar- och vintersolståndet) inte finns en enda skugga någonstans på pyramiden. Vi var faktiskt i Mexico vid vårdagjämningen, men inte vid templet, och lika bra var väl det så vi slapp trängas med de tusentals människor som ville se den lilla ormen av ljus och skugga som bildas längs en av trapporna. Vi åkte dit veckan efter, och då var det tidvis så tomt som på bilden trots att det stod bra många turistbussar på parkeringen. Jag behövde inte ens trolla bort några människor i Photoshop.

35 grader vid Chichen Itza, en bit in i landet, var ju lätt svettigt så stranden lockade återigen. Men det finns ju andra stränder än den vid hotellet. Bland annat denna vid Akumal:

Ingen strand egentligen, snarare en naturlig lagun där man kunde snorkla runt bland massor av akvariefiskar. Riktigt härligt. Och strax bredvid fanns en helt vanlig strand där vi simmade en halvmeter från vilda havssköldpaddor och rockor bland korallreven. Det var nog det bästa med resan så hit åkte vi tillbaka flera gånger (en halvtimme med lokala minibussarna "colectivo", 15 kr per person). Det sämsta med resan var att vår vattentäta kamera gick sönder dagen innan vi hittade hit, så vi fick inte med oss några bilder på djurlivet under vattnet. Det finns många andra som fotat däremot, bl.a. Corie Anne på Panoramio.

På kvällarna då? Jo då strosade man runt längs 5'e avenyn, den lokala gågatan i Playa del Carmen. Inte så liten heller, flera km lång varav ett par km gågata. Fylld med restauranger, krims-krams-butiker och i vartannat gatuhörn en mariachi-orkester:

Vi passade på att segla katamaran också. En dagstur från Cancun ut till Isla Mujeres. Det var väl sådär, men själva seglingen var kul eftersom det blåste en del. De får upp rätt bra fart de där två-kölade sakerna. Och när man har en modern telefon kan man ju roa sig med att GPS-plotta hela seglatsen:


Vattnet var som sagt sådär turist-turkost som man ser i resekatalogerna:

Och längs stränderna kunde man gå och plocka riktiga snäckor. Inte bara såna där småskal som man är van vid, utan riktiga stora saker:

Och överallt flög (och satt) albatrosser och pelikaner:

Helt OK semester får man väl säga.

I högtalarna: Lloyd Cole - Mr Malcontent
Kamerans räkneverk: DSC_7579

3 kommentarer:

 1. Härliga bilder, ser fram emot att se "alla". Allt verkade ok förutom att vi inte var med!
  K

  SvaraRadera
 2. Hur ofta har du tänkt att uppdatera? varje dag, varje vecka, varje månad eller när du har något nytt att komma med?
  k

  SvaraRadera
 3. Ja du... om jag inte har nåt nytt att komma med så finns det ju inte så stor anledning att uppdatera :-) Så det blir nog... få se nu... jo: när jag har nåt nytt att komma med!

  SvaraRadera