Om...


Jag är en vanlig kille (eller är man kanske en man vid 44?) med ett ovanligt intresse. Eller kanske inte ovanligt, men inte direkt vanligt iallafall. Jag är väl inte ensam om att ha en hemsida med bilder av denna typ av övergivna, förfallna och/eller gamla miljöer, men jag har valt att göra det på mitt sätt. Nämligen med mycket fakta och historia. Med tiden har sen intresset utvidgats till att även inkludera fototeknik, samt att fota människor/modeller/gatufoto.



Om... mitt intresse för det övergivna

Varför har jag skapat denna sida? Det finns tre huvudanledningar:

  • En fascination över det som är övergivet, förfallet och/eller gammalt
  • Ett stort intresse för fotografering
  • Ett intresse för historien bakom miljöerna

Dessa tre punkterna låter sig kombineras på ett bra sätt. Dels är det kul att få uppleva de gamla miljöerna innan de försvinner. Lika kul är det att få fotografera dem, återigen innan de försvinner, och kunna visa upp lite bra (?) bilder. Genom att sen dessutom forska fram den bakomliggande historien (vilket ibland är lite av ett detektivarbete) så kan berättelsen presenteras inte bara i bild, utan även i text, och bli än mer intressant. Tycker åtminstone jag.

Historia är faktiskt väldigt intressant. Det tyckte jag kanske inte på den tiden när jag gick i skolan. Frågar du mig idag så tycker jag fortfarande att det verkar ganska trist att lära sig rabbla alla Sveriges kungar och deras årtal utantill. Jag har ingen aning om när Johan den femte var kung - om det nu ens har funnits någon Johan den femte.

Men "riktig" historia är en helt annan sak. Den historia som faktiskt har en direkt koppling till vanliga människor, utveckling av samhället och tekniken, livsöden och spår av historien som man fortfarande idag kan se runt omkring sig (om man bara vet vad man ska leta efter). Historia behöver dessutom inte bara vara 1700-tal, det kan lika gärna handla om det som utspelade sig för 20 år sedan.

Kunskap föder kunskap. Ju mer jag lär mig om en miljö, desto mer vill jag veta. Det går alltid att gräva djupare i historien och tiden. Det som t.ex. börjar som en tillbakablick på en gammal vägsträcka från 1962 växer till att omfatta transport- och samhällsutveckling från 1600-talet till idag. Överväldigande stort ibland, men jag tar det i min egen takt. Som tur är så blir inte alla projekt så omfattande. Vissa miljöer är ju i princip bara "där" och "då".

Vissa av de miljöer jag presenterar är ganska välkända och det är ingen större hemlighet var de finns. Andra är lite mer okända. Eftersom jag tillhör den skara som gärna ser att dessa ställen får fortsätta sitt förfall i stillhet, utan klotter och vandalisering, så är det ingen idé att ni frågar var bilderna är tagna om det inte klart framgår av texterna. Av samma anledning ger jag heller inga källhänvisningar till historien bakom dessa platser, även om det förstås finns.

De platser och miljöer jag besökt och dokumenterat hittar du via huvudmenyns val "Övergivet".



Om... mitt intresse för foto

I takt med att jag fotograferar mer och mer så ökar även intresset av att förstå varför bilderna blir som de blir. Och varför de ibland inte blir som jag vill. Detta, i kombination med att jag ofta deltar i diskussioner kring olika former av fototeknik på bl.a. Fotosidan, har gjort att jag börjat skriva lite "artiklar". Det låter ju lite pretantiöst, men det är framför allt ett sätt att försöka förklara saker och ting för mig själv. Genom att skriva det i artikelform så tvingas jag skriva det begripligt och genomtänkt. Om sen någon annan dessutom faktiskt har nytta av att läsa det - desto bättre!

Mina artiklar hittar du via huvudmenyns val "Artiklar".



Om... mitt intresse för modell- och gatufoto

Som motpol till det öde, slitna, fula, övergivna, förfallna och gamla är jag även intresserad av det levande, vackra, personliga, intressanta... människor helt enkelt.

Dels har jag börjat försöka mig på detta med gatufoto. Tänk att något så enkelt som att bara gå omkring på stan och ta spontana bilder av människor kan vara så svårt! Helst ska man ju inte märkas (just för att få de äkta, spontana bilderna) men ändå inte upplevas som nån konstig smygfotograf. De som behärskar denna genre pratar ofta om att "smälta in i folkmassan" eller "bli ett med miljön". Att vara naturlig helt enkelt. Och det vet vi ju alla hur svårt det är...

Sen försöker jag mig på modellfoto också. Nu låter det sådär pretantiöst igen va? Men det är det inte. Det är bara ett sätt att tillsammans med likasinnade intresserade modeller och makeup-artister på hobbynivå försöka vara lite kreativ och skapa bra bilder. I studio eller i naturlig miljö. Att planera, tänka, ljussätta, bolla idéer och så... det är riktigt kul faktiskt. Modellbilder är den stora svenska knutpunkten där fotografer, modeller och andra kan hitta varandra.

Mina bilder på människor hittar du via huvudmenyns val "Människor".



Om... teknik

Första versionen av min hemsida skapade jag 2006-09-04. Då tyckte jag att det var lite kul att lära mig detta med hemsidor, webdesign och sådant så jag gjorde allting själv. Jag handkodade sidorna i HTML, CSS och ASP. Bildalbumen skapade jag med hjälp av Porta, ett smidigt litet program som automatiskt skapar websidor av ett antal bilder. Porta använder i sin tur SimpleViewer vilket är ett Flash-baserat "program" som bl.a. ger en enkel men snygg presentation av bilderna.

Sommaren 2009 lade jag till en blog, framför allt som ett sätt att snabbt och enkelt kunna publicera lite fler bilder. Dessutom gav det möjlighet att kunna skriva och visa lite personliga inlägg, för de eventuella nära och kära som hittar hit. Så sedan dess får alltså du som besökare här på sidan lov att dras med lite av mitt vanliga liv också. Läs om du vill - hoppa över om du vill. Jag har i vilket fall inga planer på att bli någon stjärna inom bloggosfären, så uppdateringarna kommer med ojämna mellanrum.

I början av 2010 tröttnade jag på all manuell hantering av hemsidan och bestämde mig för att gå över till något mer systematiskt och organiserat. Wordpress blev lösningen. Det är i grunden ett bloggsystem men det fungerar även som ett CMS (Content Management System), d.v.s. det är en databas där all information och allt innehåll är lagrat. Hemsidan bygger sen på mallar och funktioner som hämtar valda delar från databasen och plockar ihop dessa till en websida i samma ögonblick som någon vill se den. Det gör att det blir enkelt att underhålla och uppdatera sidan, att korsreferera information, att hålla en enhetlig design och struktur, att få statistik m.m. Det är åtminstone min förhoppning.
   Men hur gick det då? Nja, jag får inse att min ambitionsnivå inte är fullt så hög. I början av 2012 gick jag istället över till Googles plattform blogger/blogspot. Hittills är blogdelen flyttad hit, men jag tänkte försöka få över själva hemsidan också på nåt bra sätt.



Om... Traces Of Mankind / Spår Av Människor

Detta är "rubriken" på min sida, och det säger väl en del om den stämning och de miljöer jag gillar, med betoning på SPÅR av människor. Dessutom tänker jag försöka bli bättre på det här med bilder av människor, för det är ju också rätt kul och intressant. Gatufoto, vardagsporträtt, intressanta människor, udda människor, uppseendeväckande människor, spännande människor. Ja, du förstår nog. Och då kan man även läsa rubriken som "Spår av MÄNNISKOR". Listigt va? :-)



Om... resten

Skicka gärna ett mail om du har mer information att bidra med, eller om jag har skrivit fel någonstans. Jag är på inget sätt proffs på detta, så felaktigheter kan förstås förekomma. Historiska detaljer har ju dessutom en förmåga att uppstå i flera olika versioner ju äldre de blir, och det är inte alltid lätt att veta vad som faktiskt är rätt.

Om du har tips på miljöer eller människor i behov av fotografering, dokumentering eller bara ett allmänt besök så får du gärna skriva om det också. Jag bor i Mälardalen, men resor går ju alltid att göra. Dessutom är det bra att ha ett litet register med intressanta platser och personer om man råkar befinna sig någon annanstans än hemma.

// Robert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar