2012-05-21

#0092: Göta kanal och slipdamm

I helgen blev det en tur längs Göta kanal. Berg-Borensberg tur och retur med 9 slussar i varje riktning. Rätt så fascinerande att den där gamla konstruktionen från 1832 fortfarande fungerar. På den tiden visste man hur man skapar projekt: handgräv dig genom Sverige med hjälp av 58.000 indelta soldater som får slita i 12-timmars dagsverken. Varje person grävde i snitt upp 6 kubikmeter jord varje dag. Det får ju min slipning av poolen (mer om det senare) att låta ganska lindrigt.

Man puttrar fram i sakta mak (5 knop) i en ganska trevlig omgivning med omväxlande stad och natur.

När slussluckorna sen väl öppnas så är det ganska stora krafter som sätts i rörelse. Det krävs nog inte mycket nivåskillnad förren slussportarna är omöjliga att öppna p.g.a. vattentrycket på motsatta sidan:


Och så en lite "konstnärlig" bild också. Närbilder på gamla slitna detaljer blir ju nästan alltid bra (sedär, ett litet foto-tips mitt i allting):

Poolslipningen då? Jo, resterande tre dagar av långhelgen spenderade jag nere i vår tömda betongpool med diverse slipmaskiner. Jättekul.

Att slipa 75 kvadratmeter betong är verkligen nåt man längtar efter... inte. Men det blir väl bra sen när vi fått upp kakel längs vattenlinjen och målat resten. Och allt har torkat, så att vi kan hälla i 50 kubik vatten. Och låtit all kalk sjunka till botten, så att vi kan suga upp den. Och sen få upp nivån på klor och alkalinitet och pH och allt vad det är på rätt värden. Och så lite lagom badtemperatur via solvärmestyrningen som vi inte kopplat in ännu. Men sen... sen ska det badas! Tur att man inte behöver göra denna typ av ingrepp mer än vart 8'e år. Övrig tid är det ganska enkelt att ha pool faktiskt.

Kamerans räkneverk: DSC_7718
I högtalarna: Bernt Dahlbäck - Bagar-Berta

1 kommentar:

  1. Först avkoppling och sedan arbete kanske skulle ha varit tvärtom? Men det var i varje fall en lång helg. Ha det bra på jobbet de närmaste veckorna.
    K

    SvaraRadera